Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred MŰSZAKIAK NAPJA 2015…

MŰSZAKIAK NAPJA 2015…

248

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2015/4/muszakiak.htm

A Műszakiak Napja 1993 óta folyamatosan, minden évben megrendezésre került. Ez alól kivétel csak a 2006. év volt mikor a tiszai árvízi védekezés ezt nem tette lehetővé.

A nagyobb felbontású képek : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.732158586913891.1073742173.131890876940668&type=1

Csapatünnepükön, a Műszakiak Napján azokra a műszaki katonákra, arra a történelmi eseményre emlékeznek, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, 1849. április 25-re virradó éjszaka, a komáromi csatában Török Ignác honvéd tábornok vezetésével, a műszaki katonák hidat építettek a Dunán. A bárkákból, csónakokból, pallókból az éjszaka leple alatt megfeszített munkával összeállított híd kimagasló teljesítmény volt a műszaki katonáktól, hídépítő mesteremberektől. Ezzel a tettükkel nagyban hozzájárult a szabadságharc kivívásának sikeréhez.

Erre a napra büszkén emlékezhetünk vissza, és azokra a hős katonákra, akik a kilátástalan körülmények ellenére helytálltak, a feladatnak eleget tettek és ezáltal méltán öregbítették a „műszaki” nevet.

A műszaki katonák egy nagy családot, egy nagy közösséget képeznek, akik összefogása megnyilvánul, a Műszakiak Napján. Az ünnep alkalmával lehetőség nyílik a Damjanich laktanyában szolgált, és az ország különböző tájairól most újra visszalátogatott idősebb nyugállományú kollégák, a műszaki tisztek, tiszthelyettesek, katonák találkozására, emlékeik felidézésére.

A rendezvény célja ezen kívül, a honvédség és a polgári lakosság közötti kapcsolat szélesítése, az alakulat életének bemutatása. A rendezvények keretén belül a vendégek betekinthetnek a katonák életkörülményeibe, megismerhetik a rendszeresített technikai eszközeiket. Szentes város, és a kistérség lakossága valamint a Műszaki Ezred katonái között az évek során nagyon jó kapcsolat alakult ki. A lakosság tudja, hogy számíthat katonáira, és megbecsüli őket.

A Műszakiak Napján minden évben kiválasztásra kerülnek azok az alkalmazottak, akik munkájuk alapján elismerést érdemelnek és nekik az év tisztje, altisztje, tisztese és közalkalmazottja címet adományozza az alakulat parancsnoka.

Huszár János vezérőrnagy, a MN ÖHP törzsfőnöke, Varga István alezredes megbízott ezredparancsnok és dr. Demeter Attila, Szentes alpolgármestere elismeréseket adott át.

A Honvéd vezérkar Főnöke Emléktárgyat adományozott Marczis András őrnagynak (Bocskay István Lövészdandár), valamint Emléklapot Kovács István századosnak (37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred).

A MH ÖHP parancsnoka Emléktárgyat adományozott Balogh Lajos őrmesternek (37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred), Marjai Ildikó századosnak és Botos Sándor szakaszvezetőnek (mindkettő Bocskay István Lövészdandár), továbbá Somodi István szakaszvezetőnek (37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred).

Az idei évben az év tisztje: Nagy László százados
az év altisztje: Szenczi Sándor törzsőrmester
az év tisztese: Gál Zoltán szakaszvezető
az év közalkalmazottja: Gofjár Fatime közalkalmazott

Minden évben sor kerül a „Honvédségért és Városért” elismerés átadása, mellyel a honvédségi dolgozók munkáját ismeri el a város. Idén Korsós Sándor törzsőrmester kapja meg, aki több városi rendezvényen népszerűsítette a Magyar Honvédséget és tette színesebbé, sikeresebbé ezáltal a programjaikat.

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a szentesi Rendőrkapitányság között fennálló, jó együttműködés eredményeként, ebben az évben hetedik alkalommal nyílt lehetőség rá, hogy közösen ünnepelhessünk a mai napon a rend őreivel, akik most itt, a Damjanich laktanyában rendezik meg a RENDŐRSÉG NAPJÁT.

A Magyar Rendőrség védőszentje Szent György, aki a legenda szerint megölte a sárkányt, és kiszabadította fogságából a királylányt, és akit a rendőrség 1992 óta tekint oltalmazójának. A mai kor nehéz időszakában, amikor nem sárkánnyal kell viaskodni, számos feladat hárul a rend fenntartóira, akik maradéktalanul ellátják kötelességüket, és méltán kivívják a társadalom, Szentes város, és a környező települések lakosságának elismerését és tiszteletét.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Műszakiak Napján, az idén is színes katonai-, sport-, kulturális- és szórakoztató programokkal nyílt lehetőség a közös szórakozásra, kikapcsolódásra, amely tovább fogja erősíti a város és a laktanya, a polgári lakosság és a honvédség jó kapcsolatát, viszonyát. A SZESE kutyaiskola bemutatójával, illetve Vastag Tamás előadóművész műsora tett idén még színesebbé a programot.








Forrás