Igazi park lesz a Millenium parkból

 

 

 

2018. augusztus elején elkezdődött a Somogyi Béla utca elején annak az eddig kihasználatlan (Millenium Park) terület hasznosítása, melyet hosszú ideje próbált a város értékesíteni. Bár érdeklődő akadt, de eddig senki sem látott benne fantáziát. A képviselő testület úgy döntött, hogy egy TOP-os pályázatnak köszönhetően parkosítani kívánja azt, hogy ne csak évente kétszer egy kaszáló traktor használja ezt a területet, hanem a környező lakások lakói is igénybe vehessék a zöld területet.

 

 

 

Anno utolsó mohikánként a Csurgai Akvarisztika és a hozzá tartozó lakóház maradt állva ennek a területnek a keleti oldalán. Később választási ígéretként ide akarták elhelyezni a Parkerdőben megépült idősek otthonát. Multik is jelentkeztek a terület hasznosítására, de a képviselő testület kudarcba fulladt tárgyalása után (és a helyi kereskedők védelme érdekében) letett arról, hogy multi cégnek adjon helyt a város központjában.

 

Az építkezés első hírei után elkezdték kritizálni az interneten a tervet, és gyorsan kiderült, hogy senki sem tudja, hogy mi is fog pontosan megvalósulni. Az első hírek arról szóltak, hogy az ott megmaradt fákat (5 db) kivágták. Arról elfelejtkeztek írni, hogy a területre 54 lombos fát ültetnek. Volt olyan kommentelő, aki csak a kutyafuttatót emelte ki oly módon mintha a területen, csak az épülne. A terven látható, hogy a Somogyi B. utca melletti vékony sáv az érintett terület 1/12-része, mely kerítéssel, parkosítva áll rendelkezésére a kutyásoknak. A terv nem titkos, mert eddig is elérhető volt a város honlapján, melyet a testület is tárgyalt. Az Integrált Városfejlesztési Stratégiában minden ott van csak el kellett volna olvasni még mielőtt kommentel az ember! :-(

 

 Azért hogy jobban szemügyre vehessék a terveket oly módon adjuk közre, hogy az kinagyítható!

 

Kattintással kinagyítható!

 

Bujdosó Tamást a körzet önkormányzati képviselőjét kérdeztük a parkról és az ott folyó munkálatokról:

- Erre a területre már terveztek bevásárlóközpontot, eladta a város majd visszavette 10 millió forint mínusszal a messziről jött üzletembertől, de több mint 20 éve csak parlagfű és bogáncs nő ezen a területen. Most 20 év elteltével parlagon lévő területből, Szentes tüdeje lesz. A 100% intenzitású pályázattal az állam célja, hogy minél több zöld területet hozzanak létre a lakosság szolgálatában. A választó körzetemben, ez volt az első számú fejlesztendő terület, és az emberek egybehangzó véleménye az volt, hogy parkká, lombos fákkal teli ligetté alakuljon a terület, és ne kerüljön beépítésre.

- Az Új u. - Somogyi Béla u. kereszteződésében található terület a helyi közösség pihenését, kikapcsolódását szolgáló, nagy zöldfelülettel rendelkező rekreációs területként kerül ezáltal hasznosításra. A park kialakítása, annak berendezési tárgyainak összeállítása úgy lett megtervezve, hogy azt valamennyi korosztály használni tudja.

- Jelenleg a parkolók épülnek, mely a legnagyobb földmunkával jár. Összesen 5 db fa került kivágásra, a létesülő parkoló területén. A fákat azonban nem az építés miatt kellett kivágni, hanem egészségi állapotuk miatt, mert a tervezett parkolókban elhelyezett autók veszélyben lettek volna a leszakadó beteg és elszáradó ágaktól. A tervezett parkoló területén lévő faállományból 2 db fa került megtartásra. A park területére 54 fa kerül elültetésre, valamint az ott kialakított gyepet és ezáltal a tér klímáját automata öntözőrendszer fogja hűteni, öntözni. Annyit még hozzátennék, hogy a tér közbiztonsága érdekében lámpatestek (LED) fogják éjszaka megvilágítani a területet.

 

 

 

A terven jól látható minden elem, de vegyük sorra őket:

 

A sport funkció mellett pihenő és közösségi tér funkciók kialakítása volt a cél, így a kert három részre tagolódik, melyeket a karakteres, íves burkolati rendszer fűz fel. Az É-D irányú kapcsolatokat biztosító sétányok megközelítőleg a kitaposásokból kirajzolódott nyomvonalra épülnek. A park első harmada – a Milleneumi parkhoz kapcsolódó területrész – a sport funkcióknak ad teret. A sportterület melletti ligetben piknikasztal lesz elhelyezve. A sportterületet határoló ívesen kiszélesedő kavicsos felületen műkő alaptestű padok, valamint kerékpártárolók lesznek elhelyezve. A középső harmadban pihenő, napozó- és találkozóhelyeket alakítanak ki. A Milleneumi park felől induló sétány szétválásában kerül elhelyezésre az egyedi kialakítású ivókút. A sétányok között több célra alkalmas szabad gyepfelület marad. A középső É-D irányú sétányra szerveződik a kavicsos pihenő, műkő alaptestű padokkal. A gyepben napozószékek kerülnek elhelyezésre.

A napozó déli térfelén elhelyezett Sinus-pad nem csak különleges pihenőpad, hanem látványos térelem is. A harmadik térrészben, a Somogyi utca menti területhez kapcsolódóan helyeztük el a bekerített kutyafuttatót. É-i és D-i végén is kapuval ellátott. Térköves feltáró útja közvetlen kapcsolatot biztosít a park északi bejáratával és a déli oldalon az Új utcával.

 

 

 

A parkban a sportpálya és a kutyafuttató körül táblás kerítésrendszer épül. A park berendezései a sporteszközök, padok, ülőbútorok, hulladékgyűjtők, és kerékpártámaszok alkotják. A parkberendezések minden esetben beton alaptesthez rögzítve kerülnek kihelyezésre.

 

A parkban az alábbi sporteszközök kerülnek:

  • Aszfalt burkolatú lábtenisz pálya (14*25 m) szabály szerinti felfestéssel, hálóval, 2 m magas kerítéssel, két bejárati nyílással a sarokpontokon.

  • 2 db fix rögzítésű műkő pingpongasztal, vandálbiztos kivitel, fém hálóval

  • Saját testsúlyos tornaeszközök gyepfelületben

Multifunkciós erősítő

Párhuzamos korlát

Függeszkedő hullámos létra

Szimpla állvány bordásfallal

Szimpla állvány párhuzamos rúddal

A parkhoz közvetlenül kapcsolódik a Somogyi u. 1-3. lakóingatlanok mögött kialakítandó 25 férőhelyes parkoló (24 db + 1 mozgássérült parkoló), amely részben a parkot, részben a lakókat szolgálja ki.

 

 

 

Szentes, 2018. 08. 23.

 

.