KERET

 

 

 

A Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ és a Szentesi Fotókör tisztelettel és szeretettel meghívja Önt, családját és barátait a Magyar Fotográfia Napja tiszteletére a

 

„KERET”

című fotókiállítás megnyitójára

 

a 2018. augusztus 31-én, pénteken 18 órakor a Mindszenti Kulturális Központ kiállítótermébe

 

A kiállítást megnyitja: Nagy István fotóművész

 

A kiállítás megtekinthető 2018. szeptember 16-ig, az intézmény nyitvatartási idejében.

 

„KERET”

 

A Szentesi Fotókör tagjai bemutatkozó kiállításoknál főként tematikus fotókiállításokban gondolkoznak. A tárlatok előtt egy évvel meghirdetnek egy közösen választott témakört, majd az erre készült alkotásokat több alkalommal átválogatva jön létre a végleges kiállítási anyag. Régebben a SZEM és a SZÉK témakört dolgozták fel alaposan. A mostani képanyagunkkal eddig Lengyelországban, Łódz városban mutatkoztunk be 2017-ben, a város központjában lévő kiállításukat sokan látták és nagyon tetszett a közönségnek. 2018-ban Szegeden az Agórában volt látható ez a tárlat.

 

A keret lehet ablakkeret, ajtókeret, vonalak, felületek, a horizont, az utcák, házak, mezők, fasorok, oszlopok, földutak, vízfolyások, falak, függőlegesek, átlók, árnyékok, sötét és világos részek stb. Amennyiben elvonatkoztatunk minden fotó felületekből és vonalakból áll, sugallhat valamiféle érzelmi állapotot, hangulatot, pozitív vagy negatív feltöltődést, valami mottót az utókor, a befogadó számára. A művész a valóságot tükrözi, a fotós is a valóságot utánozza. A fotó eredendően egy technikai kép, szintén a valóságot hivatott reprodukálni. Időélménye kettős: egyrészt múlt idejű, ugyanakkor jelennek is érzékeljük. „KERET” lehet kifejező eszköz, de kiemelheti a kép mondanivalóját is. Fontos a forma, a gazdagság, a ritmus számtalan szemet gyönyörködtető változata. A „KERET” lehet az a vonal, amely körülfogja a kép tartományát, elhatárolja a képet a valóságtól, a jelentől, attól a valóságtól, amely a képet körülveszi, keret nélkül a téma belesimulna a környezetébe. A „KERET” új formát hoz létre, ennek köszönhetően a kép nemcsak reprodukál, hanem ábrázol is.

A kiállításon bemutatott fotográfiák a Szentesi Fotókör tagjainak alkotásai.

  

Kiállító fotósok: Gálfalvai Hilda, Györgyi László, Jokic Zita, Kiss János, Kozma Anita, Lantos Imre, Levendovics György, Marton Ferenc, Nagy István, Német Gabriella, Sarusi István, Szaszkó Antal.

 

Szentes, 2018. 08. 27.

 

 

.