Két fotókiállítás is nyílik egy napon!

 

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör meghívja Önt és kedves barátait

a Művelődési és Ifjúsági Házba (Szentes, Tóth József u. 10-14.)

 

 

a Vajdasági Fotó-, Film- és Videoszövetség

(Foto, kino i video savez Vojvodine) (Újvidék, Szerbia)

 

TAVASZ  című fotókiállítás megnyitó ünnepségére

 

A kiállítást megnyitja 2018. április 20-án (pénteken) 17 órakor

Móra József Szentes város képviselő-testületének tagja

 

Kiállító fotósok: Anica ®upunski, Dejan Čavić, Dobrila Martinov, Duąan Milutinović,  Duąan ®ivkić, Duąanka Ljubojević, Geza Lennert, Ilija Gajinov, Jan Valo, Jelena G Kovačević, Konstantin Đaković, Kornelia Đaković ©vajcer, Kristijan Balan, Ljiljana Likić, Maja Tomas, Nikola Kukin, Petra Balaban, ©amuel Almaąi, Siniąa Bubnjević, Slađana Pantelić, Sneľana Lerh, Svetozar Đipanov, Tomislav Lučić, Vesna Lovrić Liebetrau, Vladimir Veličković, Zoran Pislević.

 

A kiállítás megtekinthető 2018. május 28-ig, az intézmény nyitvatartási idejében.

                                                       

 

 

 

A Szentesi Fotókör tisztelettel meghívja Önöket

2018.  április 20-án, pénteken18 órára

 

Duąan ®ivkić újvidéki fotográfus

 

PORTRÉK című fotókiállítására

Szentesen a Galéria Kávéház és Étterembe (Petőfi u. 7.)

 

A kiállítást megnyitja: Nagy István fotóművész

 

 

A kiállítás megtekinthető június 4-ig a kávéház nyitvatartási idejében.

TAVASZ

Az ókori Rómában a tavasz első napját az újév kezdeteként ünnepelték. Sokkal a rómaiak előtt a Kelták a tavasz első napját a Nap föltámadásaként ünnepelték. A tavasz sokak számára az ébredést, az alkotást és valami újnak a megszületését jelentette. Az antik Görögországban a tavasz kezdete Dionysos újjászületését jelezte. Sandro Botticell (1445-1510) TAVASZ c. képét Chloridė nimfa – akihez a tavaszt, virágokat és az újnak növekedését kötik – és Zefir (kellemes tavaszi szél) mítosza ihlette meg.

Ehhez hasonlóan növekszik és virágzik ki szemünk láttára a Vajdasági fotó-, film- és video szövetség alkotóinak újabb alkotásait bemutató gyűjtemény. Itt-ott még havas tájak engedik sejttetni a langyos szelek érkezését, új virágok, a napsütés és az új fotográfiák születését. Éljük magunkat bele a szerzők látószögébe és élvezzük, hogyan látták, hogyan éreztek rá a vajdasági fotósok az ÚJ megjelenésére.

Duąan ®ivkić

 

 

PORTRÉK

Minden fotográfus elkerülhetetlen témája az ember, aki megihleti és vizsgálódásra készteti az alkotót. A portréval valójában a teljes embert jellemezzük. Az itt bemutatott portrék mindegyike tartalmaz valamilyen mesét, amely felcsigázza a szemlélő érdeklődését és érzéseket ébreszt a nézőben. E fotók mindegyikének legfontosabb pontja az emberi szem. Ezért van minden kép a szemre élesítve. A pillantás néha természetes, néha közvetlen, másutt elgondolkodó. A szemek mellett természetesen fontos szerep jut az arcnak, fejnek, hajzatnak, a testtartásnak, helyenként a kezeknek is. Ezeket a portrékat mostanában készítettem a körülöttem levő emberekről, legtöbbször (a gyerekportrék kivételével) este és megpróbáltam a barátaimat vagy a véletlen járókelőket fotózni.

Duąan ®ivkić

 

 

 

Szentes, 2018. 04. 18.

 

.