VAGYONVÉDELMI INFORMÁCIÓS PONT SZENTESEN

 

A Szentesi Rendőrkapitányság ismét működteti a vagyonvédelmi információs pontokat a város és a kistérség településein.

 

Az általános prevenciós tanácsokon túl a telefonos csalásokra hívták fel az állampolgárok figyelmét a bűnmegelőzési szakemberek a Szentesen és környékén felállított információs standoknál.  A telefonos csalók általában egy telefonszolgáltató vagy szerencsejátékot szervező cég munkatársaként jelentkeznek be, akik hivatalosnak tűnő magyarázattal adategyeztetést kérnek. Az elkövetők arra kérhetik a sértettet, hogy egy általa megadott telefonszámra küldjön SMS-ben egy meghatározott számsort. Többször előfordul, hogy a legközelebbi bankautomatánál különböző műveletek végrehajtására kérik a hívott felet egy ígért nyeremény reményében.

A rendőrség a következő vagyonvédelmi óvintézkedésekre hívja fel az állampolgárok figyelmét az áldozattá válás megelőzése érdekében:

 

  • Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez ilyen nyereményjátékokat, akcióik a szolgáltatásaikkal összefüggő kedvezményekkel kapcsolatosak!

  • A hivatalos szerencsejáték-szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat!

  • Ne adják meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adataikat!

  • Ne utaljanak, ne töltsenek fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra!

  • Amennyiben ilyen hívást kapnak, kérjék meg a hívót, hogy később hívja vissza Önöket, addig a mobilszolgáltatók ingyenes ügyfélszolgálati számán ellenőrizzék le, hogy esetleg van-e ilyen akció az adott szolgáltatónál!

  • Mindenképpen jegyezzék fel a csaló által használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat, mellyel segítik a rendőrség felderítő munkáját!

Szentes, 2018. 03. 05.

 

 

.