Dr. Varga Erika az idei év
Dr. Bugyi István Emlékérmese

 

Immáron 30. alkalommal került átadásra a Dr. Bugyi István emlékérem Szentesen. A 2018. március 1-jei ünnepségen Dr. Varga Erika vehette át az idei évi Dr. Bugyi István emlékérmet.

 

 

 

Úgy gondolom hogy amikor Dr Bugyi István professzor úrnak a emlékét felidézzük az mindannyiunk számára egy ünnepi pillanat - mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő a tudományos ülés köszöntőjében.

- Már csak azért is ünnepi pillanat mert ő volt az az ember, - lehet hogy kicsit túlzásba esek - aki gyakorlatilag ennek az egészségügyi intézmények, ennek a kórháznak azt a bázisát, azt a bástyái megteremtette amely még ma is épületeiben áll, de ugyanakkor hagyott egy olyan szellemi örökségét mindannyiunk számára amely követendő és nem utolsósorban példa.

- Fiatal gyerekkoromban emlékszem professzor úrnak a hajlított vázú kerékpárjára, kalapjára, hosszú kabátjára, amikor biciklizett a kórházba minden nap és hazafelé. Tudtam hogy nagyszerű ember, de sosem gondoltam azt hogy egy ilyen ünnepi alkalommal felidézhetem azt az embert, aki Szentes város nemcsak történetében de a magyar egészségügy történetében is maradandót alkotott. Olyan ember volt, aki azt hiszem mindannyiunknak akár egészségügyben dolgozik akár civil életben munkálkodik, példaértékű volt.

 

A köszöntő után Dr. Kalmár Mihály főigazgató bejelentette, hogy egy filmsorozat készül a Szentes TV -vel együttműködve, mely bemutatja a kórházat és Dr. Bugyi István emlékét. Ennek a filmsorozatnak az első filmjét tekinthették meg a résztvevők.

 

 

 

Ha a lejátszás megkezdődött, és semmilyen hangja sincs, először ellenőrizd a lejátszó beállításait (a lejátszó kezelőfelületén a jobb alsó sarokban található csúszka segítségével beállíthatod a kívánt hangerősséget, a kis ikonra kattintva pedig elnémíthatod teljesen).

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

 

 

A film után Dr. Papp Zoltán a kórház Tudományos Tanácsának elnöke bejelentette, hogy a grémium az idén Dr. Varga Erika főorvosnak ítélte oda a Dr. Bugyi István Emlékérmet.

 

 

 

Varga Erika főorvos nő Szegeden született 1953 októberében. Gyermekkora, az első iskolák, gimnázium évek Nagykőröshöz kötik. Édesanyjuk városszerte megbecsült gyermekorvos volt, édesapja pedig a városi kórház sebészetének osztályvezető főorvosa. E háttér mellett nyilvánvaló volt hogy a Varga gyerekek életútja egyenesen vezet a Szegedi Orvostudományi Egyetemre. Erika főorvosnő 1978-ban végzett Cum Laude minősítéssel. Első és egyben jelenlegi munkahelyén a szentesi kórház radiológiai osztályán kezdett dolgozni, majd 1983-ban szerzett szakvizsgát. Ezen első időszakot sok-sok megbecsülést övezte - miniszteri dicséret, elismerő oklevél, a szentesi kórház kiváló orvosa cím.  Hűen a család hagyományaihoz nem nyugodott és folyamatosan képezte magát a hagyományos radiológia az ultrahang valamint az invazív radiológia terén. Már korán elkezdett foglalkozni az emlő diagnosztikával aminek az eredménye végül 2014-ben egy komplex emlős radiológiai licenc vizsga lett, és természetesen mindemellett 1995-ben elkezdett dolgozni mellékállásban Diagnoscan-nél. Először CT és MR vonalon majd ott is valahogy az emlő megérintette és jelenleg is ott emlő MR-eket végez, valamint részt vesz az emlőszűrésekben. Kórházunk radiológiai osztályán lévő emlődiagnosztikai centrumnak a vezetője. Tudományos munkáját fémjelzi 83 előadás melyből 26 elsőszerzős, 12 cikk és sok-sok egyéb, mert mi tudjuk akik itt vagyunk és dolgozunk vele hogy nem lehet hozzá olyan kérdéssel kéréssel fordulni, amit ne teljesítene.

Tagja a magyar radiológus társaságnak illetve az emlődiagnosztika és ultrahang szekciónak. Négyszer vett részt az európai radiológus kongresszuson és az európai emlődiagnosztikai társaság számos továbbképzésén, ahol sikeres vizsgákat is tett - mondta az ünnepelt életútjáról Dr. Pásztor Imre, a kórház orvos-igazgatója.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2018. 03. 05.

 

.