Milyen legyen az új vásárcsarnok?

 

 

 

Erre a kérdésre válaszolva kért előzetes koncepciótervet a Városfejlesztési Bizottság vezetője, Antal Balázs Tibor a város főépítészétől a 2018. november 19-ei bizottsági ülésre, hogy elkezdődjön az a közös gondolkodás. A piac fejlesztéséhez az anyagi forrását a város megnyerte. A képeken az új vásárcsarnok első gombostűs makettjétől végigkísérhetjük, hogy a Vass-Eysen Áron és Máté Tamás építész páros, hogyan gondolja az épületet. Iránymutatóként az első kérés az volt, hogy többfunkciós térben gondolkodjanak, melynek fő profilja a heti piacok befogadás csütörtöki és vasárnapi napokon, de a hét többi napján is szolgálhatja a város lakóit. A tervezés elindulásához sok hasznos és praktikus információt kaptak a tervezők a piac üzemeltető Városellátó Kft. munkatársaitól.

 

 

 

Az építészek első gondolatához a piactéren található felépítmények adták az ötletet, a forma visszaköszön a tervezett csarnok tetejének megformálásában. Ezt a kiinduló pontot láthatjuk a gombostűs maketten. Gondolhatnánk, hogy ezután már "csak" az alatta lévő teret kell megtölteni tartalommal, ennek megtervezése azonban igen sokrétű feladat, hogy a piaccsarnok megfeleljen a sokféle elvárásnak.

A csarnok nagyobb része a piactér, melyhez nyitott és fedett területek csatlakoznak, többek között akár kávézó terasz is, mely egyben találkozóhely is lehet. A csarnokhoz kapcsolt, a kiszolgáló helységeket is magába foglaló épületszárnyban a vázlat szerint 4 kiskereskedelmi helyiségeket lehet kialakítani.

 

 

 

 

A fiatal építészek transzparenciában (átláthatóság) is gondolkoznak, hogy világos csarnok születhessen, melyben kellemes tartózkodni. Ezt megfigyelhetjük az épület részletesebb modelljén. Anno erre csak az üveg volt alkalmas, de a XXI. században több lehetőség közül lehet választani, mint például a fényáteresztő polikarbonát burkolat. Használatával könnyű, időjárás álló, fényáteresztő és hőszigetelő felület alakítható ki. Az épület tartószerkezetének kialakítására is többféle megoldás jöhet szóba, lehet tüzihorganyzott fémszerkezet, fa, vagy vasbeton, mely tartaná a fényt áteresztő burkolatot.

 

 

 

Wittek Krisztina főépítész elmondta, hogy ez egy koncepció, melyet hamarosan tovább gondolnak, hiszen a csarnok fűtésétől kezdve még számos, a fenntartható és gazdaságos üzemeltetéssel kapcsolatos dolgot is kell átgondolni, például a napenergia használatát.

 

 

 

Az építész párosnak Vass-Eysen Áronak és Máté Tamásnak köszönjük, hogy egy ilyen szemléletes előzetes tervet és hozzá maketteket készítettek, hogy a szentesiek könnyen átlássák az új csarnok terveit.

A vásárcsarnok tervezése hosszú folyamat, így mindazt, amely a cikkhez lett mellékelve, tekintsék a terv előzetes gondolatébresztő kiindulási alapnak, melyhez várjuk az Ön építő jellegű javaslatát!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2018. 11. 24.

 

.