Megújul Fridrich Fényírda

Átalakul a Frici!

 

 

 

Farkas László a Koszta József Múzeum igazgatója portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy nagyszabású fejlesztésbe kezdenek, melynek első állomása a Fridrich Fényírda lesz. Azért, hogy terveik megvalósuljanak 2018. október 1-től szünetelteti a nyitva tartását a fényírda, és a 2019. március 15-ei megnyitóig a kiállítóhely szakmai revízión, frissítésen, és az épület belső átalakításon fog átesni.

Akkor már egy 1900-as évek eleji, korhű kontextusba lép a látogató, ahol egy élő múzeummal találkozhat. A Fényírda szakszerű kiállítási tematikája mellett a beérkező vendég készíttethet magáról, majd archív fotót, autentikusan a 20. századi technika szerint, sötét szobában, ott és akkor előhívhatja az elkészített fotográfiát. A múzeumi cél mellett határozott szándékuk, hogy ezzel segíteni tudják Szentes város idegenforgalmát és városmarketingjét.

- Biztosak vagyunk abban, hogy ez egy európai szintű turisztikai attrakció lesz, különösen a kisgyermekeknek lesz egy felejthetetlen élmény. Ennek érdekében, hogy a kiállítás is a hitelességet tudja képviselni, szakmai dialógust kezdeményeztünk a Néprajzi Múzeummal, a Kecskeméti Fotográfiai Múzeummal és a Szentesi Fotókörrel - mondta Farkas László Róbert igazgató.

 

 

 

További tervek közt szerepel, hogy 2018 év végéig 3D-s webpanoráma fotószoba készüljön a Szalva emlékszobáról és a Drahos emlékszobáról (helyszínük a Csallány Gábor Kiállítóhely), valamint ugyanilyen netes formában megörökítsék a „Szentes képzőművészete" kiállítási anyagokat (helyszíne a megyeházi épület) és ezek az anyagok több más digitalizált fotóval együtt felkerüljenek az általuk tervezett internetes oldalra.

 

 

 

A webpanorámák elkészítése után ezek a kiállítások az online múzeumi felületen lesznek megörökítve megtekinthetők. A jelzett helyszíneken pedig fent nevezett kiállítási anyagok helyett más időszaki vagy állandó kiállítások kerülnek majd megrendezésre. Példaként említette, hogy olyan izgalmas kiállításokkal készülnek már a jövő évben, mint „Szentes anno" - interaktív szentesi szabóműhely, interaktív borbélyüzlet, „Szentesi kórház- és patikamúzeum" - interaktív látogatóhely, amely Dr. Bugyi István teljes hagyatékát kívánja bemutatni.

 

Szentes, 2018. 10. 09.

 

.