Az aradi vértanúkra emlékeztek Szentesen

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata 2018. október 5-én ünnepi megemlékezésre várt mindenkit a volt Damjanich János Általános Iskolában található kopjafás emlékhelyre, ahol az aradi vértanúkra emléketek, azokra a honvédtisztekre, honvéd tábornokokra, akiket az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvétel miatt az osztrák udvar hideg vérrel kivégeztetett.

 

 

 

A megemlékezés előtti közjáték bebizonyította, hogy ez az emlékmű nincs jó helyen, így várhatóan a következő esztendőben már más helyszínen, de Návay Sándor hódmezővásárhelyi szobrász által készített emléktábla előtt róhatjuk le ismét kegyeletünket.

 

 

 

1849. október 6-án végezték ki Pesten Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány volt miniszterelnökét, Aradon pedig a magyar szabadságharc 13 katonai vezetőjét: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leininger-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Törők Ignácot és Vécsey Károlyt.

 

 

 

Szirbik Imre polgármester beszédében hangsúlyozta, a magyar nép Európa szabadságának lángját őrizte. Ezért is példátlan a bánásmód, amiben a kötél által halálra ítélt magyar katonatisztek részesültek.

 

Az emlékező gondolatok után a Szentesi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói megható műsorban emlékeztek vissza a hősökre, mely alatt néma csend uralkodott. Látszott, hogy sok diák (köztük a fellépők is) átérezték mindazokat a gondolatokat, melyek papírra voltak vetve. Nem csak felolvasták, hanem érezték és érzékeltették mindazt, melyet hallhattunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az aradi vértanúkra másnap a nemzeti gyásznapon (október 6-án)  a Kossuth téren Horváth Mihály szobránál mécses gyújtással emlékezett a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Keresztény Demokrata Néppárt helyi szervezete.

 

 

 

Halmai István beszédében megkövette a város vezetését, hogy nem a napján és munkaidőben rendezte az ünnepséget, mert mindezt gyermekek bevonásával tette, így van lehetőségük a fiataloknak megismerni történelmünket és mélyülhet a helyi identitásuk.

 

 

 

Ezzel szemben a szomszéd településeken fesztiválokat rendeztek a nemzeti gyásznapon, melyet nehezményezett a szónok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2018. 10. 07.

 

.