Rendőretikai továbbképzés

 

 

 

A szentesi Rendőrkapitányságon rendőr-intézkedési etikai előadást tartottak a múlt héten. Gilicze András református lelkész példákat említett pro- és kontra, hogy egy rendőrnek mi mindent kell figyelembe venni akkor, amikor az áldozat családjával közölni kell a rossz hírt.

Minden rendőr „rémálma” a rossz hír közlése, de egy komplexebb tragédia próbára tesz mindenki. Erre a lelkész úr egy Amerikában vizsgázó rendőrtiszt példáját mesélte el, ami így szólt:

Egy rendőrtiszt a kocsijában robbanást hall. Kiszáll a járőr kocsiból, és odaindul, de egy szülni készülő nő kéri a segítségét. Azt látja közben, hogy egymásnak ütközött két autó, folyik a benzin, ráadásul abból, amelyik éppen oxigént szállított. A robbanás miatt épületkárosodás, sok sérültet látni és még a rádióján is keresik. Tegye intézkedési sorrendbe, hogy mit kell először tennie. A vizsgázó a papírra csak azt írta, hogy levetném az egyenruhát és elvegyülnék a tömegben.

 

 

 

Ez is jól példázza milyen nehéz egy-egy tragédiát a helyén és jól kezelni. Ezért van szükség az ilyenfajta ismeretszerzésnek. A sérültek vagy áldozatok hozzátartozóinak a tragédia feldolgozásában, a lelki sérülés mértékének minimalizálásában nagyon fontos momentum a baj első korrekt, de humánus közlése. A legtapintatosabb közlés is komoly indulatokat válthat ki, melyet a rendőrnek tudni kell kezelni. Az ilyen esetekben sokan csak a sérülttel vagy áldozat hozzátartozóival foglalkoznak, de van, hogy a legtapasztaltabb rendőröket is megviselik a történtek.

 

Szentes, 2011. 11. 07.
 

 

.