Megelőzhető-e a cukorbetegség?

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a cukorbetegséget, annak nagymértékű terjedése miatt. 2007-ben 246 millióan szenvedtek diabéteszben, de az előrejelzések szerint 2025-re a cukorbetegek száma elérheti a 380 milliót. Világszerte mindenütt nyilvánvalóvá vált, hogy a cukorbetegség visszaszorításához társadalmi összefogásra és nemzeti szintű lépésekre van szükség. A Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) a betegség, és annak szövődményei elleni harcban az ENSZ segítségét kérte annak érdekében, hogy a legfontosabb- mielőbbi megoldást sürgető - egészségügyi problémák közé sorolják a diabéteszt. Magyarországon is közel egymillió embert érint a cukorbetegség, többségük az ún. 2-es típusú diabéteszben szenved, aminek hátterében az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány következtében kialakult elhízás szerepel. Ebben a - sokszor tünetmentesen kialakuló - állapotban a vércukor fokozatosan emelkedik, amit a szervezet vércukorszint-szabályozási mechanizmusának zavara okoz.

 

Az 1-es típusú - többnyire gyermek- vagy fiatal felnőtt korban jelentkező - cukorbetegség a szervezet védelmi rendszerének károsodása következtében kialakuló inzulinhiányos állapot. Valamilyen külső környezeti tényező hatására a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit a test idegenként fogja fel, ezért kialakít e sejtek ellen egy speciális, célzott védekező mechanizmust, amelynek eredményeként elpusztul az inzulin termelését végző ún. béta-sejtek nagy része. Ebből következik, hogy ennek az állapotnak a kezelése kizárólag az inzulin külső adagolásával történhet. Ma már bizonyított a betegség iránti genetikai fogékonyság, a hajlamot az 1-es típusú cukorbajban szenvedő szülők részben örökítik. Az anyák 2–4 százalékban, az apák 4–8 százalékban. Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére jelenleg nincs ismert módszer.

 

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben mindenekelőtt legfontosabb az elhízás megelőzése. Kutatások támasztják alá azt, hogy a magzati élet optimális feltételeinek szerepe van a megelőzésben, a kis súllyal született csecsemők között a későbbiekben gyakoribb a 2-es típusú diabétesz. Nagyon fontos már gyermekkorban az aktív életmódra nevelés, a sport, az egészséges táplálkozás. Ha már kialakult az elhízás, táplálkozási szokásaink megváltoztatásával és testmozgással sokat tehetünk az egészséges testsúly elérése és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében.10 évvel ezelőtti kutatás eredményei rámutattak arra, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulásában veszélyeztetettek esetében a betegség kockázata jelentősen csökkenthető megfelelő diéta és testmozgás alkalmazásával. Már naponta 30 percnyi séta vagy más, mérsékelten intenzív testgyakorlat után megfigyelhető volt a testsúly 5-7%-os csökkenése és a cukorbetegség kialakulásának mérséklődése. A kockázat még további csökkenése várható a kiegyensúlyozott, napi 4-5 alkalomra elosztott, bőséges rostot tartalmazó, zsírban és sóban szegény étrend fogyasztása mellett, mely bővelkedik teljes kiőrlésű gabonafélékben.

 

Sajnos, az utóbbi száz évben a magyar lakosság táplálkozása jelentősen megváltozott. Kétszeresére nőtt a zsiradékfogyasztás, az élelmi rostok szinte eltűntek az étrendünkből, helyüket átvették a különböző aromákkal, színezékekkel dúsított „mű” táplálékok, chipsek és egyéb csemegék. A finomított cukor fogyasztása a sokszorosára nőtt, tért hódítottak az üdítő italok, amelyek literenként 10-12 dkg cukrot tartalmaznak. A helytelen táplálkozás mozgásszegény, ám stresszben annál gazdagabb életmóddal párosul, ezek a tényezők együttesen eredményezik az egyre a lakosság egyre nagyobb méretű elhízását, ami a diabétesz kialakulását vonja maga után. Az idejében elkezdett megelőző, felvilágosító munka, az életmód megváltoztatására irányuló tanácsadás minden egészségügyi szakember, pedagógus feladata, de az egyén személyes felelőssége sem elhanyagolható.
 

A terhesség, a gyermekvárás időszakában már a kismamáknak fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy mit és milyen formában esznek. Az óvodákban és iskolákban erőfeszítéseket kell tenni arra, hogy a gyermekek az egészséges, ízletes táplálékot válasszák a színezett, feldolgozott, agyoncukrozott táplálékok helyett. A prevencióban elsődleges a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek megismertetése. Korán beszélgetni kell a tanulókkal a mozgás egészségmegőrző hatásáról és a túlsúly veszélyeiről. Bár a 2-es típusú diabétesz az idősebb korosztályok betegsége, mégis, a megelőzést fiatal korban kell elkezdeni, mert az edzettebb, erős immunrendszerű gyermek minden betegséggel szemben ellenállóbb, és későbbiekben is csökken az esély a cukorbaj kialakulására.

 

Túlsúlyos felnőttek esetében - az orvostudomány jelenlegi állása szerint - jelentős és tartós testsúlycsökkenés egy hosszú távú, mérsékelt kalória megszorítással járó, nőknél napi 1200, férfiaknál 1500 kcal-t tartalmazó étrendtől várható. Ennek segítségével heti 0,5 kg, fél év alatt kb. 10 kg fogyásra számíthatunk. Ezt a testsúlycsökkenést tartjuk annak a reális célkitűzésnek, mely betartható és egyúttal a cukorbetegség kialakulásának kockázatát lényegesen csökkentheti. A hétről-hétre megjelenő „csoda-diéták” és fogyasztószerek helyett az egészséges ételek mértékkel történő fogyasztása, a rendszeres testmozgás a legjobb és legbiztosabb módszer valamennyi betegség – így a cukorbetegség- elkerülésére is.

 

Szentes, 2011. 11. 03.
 

.