Csontváry és a szentesi műszakiak a mosztári hídnál

 

 

 

Nyers József mérnök ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka 2011. november 30-án előadást tartott a helyi Koszta József Múzeumban, Szentes és Mostar, Csontváry és a műszaki katonák közös kapcsolatáról.

A helyi múzeum által szervezett rendezvény fontos katonai kapcsolódása miatt, az intézmény igazgatója felkérésének tett eleget az ezred parancsnoka az előadás megtartásával. Dr. Béres Mária, a múzeum igazgatója jelentős számú érdeklődő előtt nyitotta meg a különlegesnek szánt előadást.

 

 

 

Nyers ezredes egy kis történelmi áttekintéssel kezdte az ismertetést. Bosznia-Hercegovina történelmi múltját felelevenítve eljutott az 1990-es évek elején kirobban délszláv háború időszakáig. A rendkívül mély gyökerekre visszanyúló válság sok áldozattal, és súlyos következményekkel járt. A háborúzó felek 1995 novemberében az egyesült államokbeli Daytonban kötöttek békét, mely lezárta a véres polgárháborút.

Mostar egy gyönyörű török hangulatú kisváros, amely az Öreg híd és környékének a szépsége miatt már évtizedek óta a világörökség részét képezi. A háború alatt a város elképesztő mértékű kárt szenvedett, melynek során 1993 novemberében megsemmisítették az Öreg hidat (Stari Most). Ez az esemény nagyobb visszhangot keltett, mint a több ezer halott – mondta Nyers ezredes. A törökök által épített híd hamar szimbolikus jelentőséggel bírt, mely 426 évig erősítette a körülötte övező misztikus légkört. A háború végét követően a műemléki elvek alapján azonnal megindult az újjáépítés megszervezése, az UNESCO felügyelete alatt.

 

Csontváry Kosztka Tivadar gyógyszerészként Szentesen élt. Szegeden részt vett az 1879-es nagyárvíz mentési munkálataiban, melynek hatására a festészetnek szentelte életét. Művészete során, 1903 tavaszán Hercegovinában járt, ahol megfestette a Római híd Mostarban című híres alkotását. Csontváry most visszatért Szentesre és Szegedre képeivel kiállítás formájában. A korai képeit Szentesen, a Koszta József Múzeumban, a későbbieket pedig Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban mutatják, melyhez kapcsolódik az előadás is.

Az ezredparancsnok ezt követően tájékoztatást adott a szentesi Műszaki Ezred feladatáról, szervezetéről, NATO felajánlott képességeiről.

Bosznia-Hercegovinában a háborút követően folyó békefenntartás folyamatába Magyarország is bekapcsolódott egy Magyar Műszaki Kontingenssel, mely 1996. február 3-án, az IFOR – majd később SFOR – alárendeltségében megkezdte feladatát. A Magyar Műszaki Kontingens szakmai gerincét jelentős mértékben a szentesi műszaki alakulat személyi állománya jelentette. A feladatokban résztvevő Nyers ezredes számokban jellemezte a főbb tevékenységeket. 380 számozott feladatot láttak el, benne 30 híd, pontonhíd és 32 km út építését, 65 km vasút helyreállítását, melyeket képek illusztrálásával mutatott be.

 

 

 

A legemlékezetesebb tevékenységet a lerombolt mostari Öreg híd köveinek kiemelése jelentette a Neretva folyóból. Különösen kemény munkát végeztek a búvárok a 8-9 C°-os nagy sodrású folyóban, 9 méter mélyre lemerülve. Az első 3,5 tonnás követ 1997. szeptember 29-én emelték ki Alija Izetbegović bosnyák államfő, valamint magas politikai és katonai vezetők jelenlétében. Mostar ünnepelt. A parton megjelentek a népviseletbe öltözött lányok-fiúk, táncra perdültek, és mindenki boldog volt. Az első kő kiemelését a helyi újságok, mint a béke és a megbékélés szimbólumát emlegették – emlékezett vissza Nyers ezredes – melyhez a Magyar Műszaki Kontingens katonái mérhetetlenül nagy segítséget nyújtottak odaadó munkájukkal. A műszaki katonák 100 tonna követ emeltek ki a folyóból 300 óra folyamatos búvár merülés mellett. Az utolsó robosztus 60 tonnás kőelem kiemelésére 1999. augusztus 5-én került sor. „Nagyra becsüljük a magyar katonák munkáját, hiszen a lerombolt híd köveinek közel nyolcvan százalékát kiemelték a Neretvából” – nyilatkozott a munkák végén Cisic Rusmír, Mostar bosnyák polgármestere. A Kontingens 2002. február végén befejezte feladatellátását.

Zárszóként a parancsnok válaszolt tartalmas és érdekfeszítő előadás hallatán az érdeklődőkben felmerült kérdésekre.

 

Szentes, 2011. 11. 30.
 

 

.